На сайте проводятся технические работы. Комментарии к фильмам/сериалам/передачам/новостям временно не работают. Приносим извинения за доставленные неудобства.
Телевизионный портал ВсёТВ
 
  Регистрация    Забыли пароль?
Я ищу передачу:
Телепрограмма
 Вторник, 21 мая
13141516171819 
пнвтсрчтптсбвс 
20212223242526 

на весь день
 Время:  13:24
   



Каналы: украинский базовый
   
   составить свой набор
 

новости телевидения


"Не бачити/Не грішити" — прем’єра на Суспільне Культура

09.12.2023

Не бачити/Не грішити — прем’єра на Суспільне Культура

У неділю, 10 грудня, о 22:30 на телеканалі Суспільне Культура — прем’єра телевізійної версії документального фільму "Не бачити/Не грішити". Стрічка власного виробництва телеканалу у форматі road movie розповідає про роботу харківського художника-кераміста Славіка Пасинка та досліджує питання співіснування християнської моралі й мистецтва у сучасному світі.

Одночасно фільм буде розміщено на ютуб-сторінці Суспільне Культура.

Авторки фільму — Анна Єресько та Олена Зашко.

"До цієї роботи я знімала різних людей, різні події та історії. Але це була тотальна удача — знайти такого Славіка, який притягує до себе фантастичні події і людей. Фільм знімали наприкінці 2021 року, майже весь грудень ми були у відрядженнях, фактично зафіксували мирний Харків за два місяці до того, як росія вторглася до України. Потім здавалося, що жодна тема не має сенсу, і я дуже часто поверталася до думки: як шкода, що цей фільм ніхто не побачить. І от нарешті через два роки після того, як почалися зйомки, люди побачать те, що і ми: пошук істини, спробу знайти баланс між своїми внутрішніми відчуттями й соціумом", — каже співавторка сценарію та операторка-постановниця фільму Олена Зашко.

Фільм "Не бачити/Не грішити" певною мірою є продовженням іншої стрічки авторок, головним героєм якої також був Славік Пасинок. Тоді він об’їхав усю Україну — і в кожній області зробив зліпок якоїсь частини тіла дівчини, а потім з 25 зліпків різних дівчат створив скульптуру до Дня Незалежності України. Скульптура отримала назву "Єдина", а фільм про її створення, — "По частинках".

Та скульптура викликала неоднозначну реакцію в церкві, до якої належить художник (деякі з парафіян назвали його роботу несумісною із церковними правилами), а також змусила Славіка поставити низку питань самому собі. Саме ці питання і досліджує нова стрічка "Не бачити/Не грішити".

"Початково, беручись за тему стосунків вірян і невіруючих, ми прагнули уникнути конфліктності, шукати точки перетину й порозуміння. Ми дійсно дуже хочемо чесного договору і мирного співіснування цих спільнот. Саме тому ми шукали спосіб, у який вірянин і митець можуть “домовитися” хоча б у голові нашого головного героя", — пояснює співавторка сценарію та режисерка фільму Анна Єресько.

Отже, Славік зав’язує очі на два тижні, впродовж яких робить зліпки з моделі, ліпить скульптуру і випалює її в печі. Протягом всього цього часу камера спостерігає за Славіком, його спілкуванням із моделлю та процесом створення скульптури. Остаточний результат своєї роботи художник побачить тільки наприкінці проєкту.

Ще одна сюжетна лінія фільму — власне дослідження Славіка. Він спілкується з кількома пасторами різних конфесій та намагається знайти відповіді на свої запитання: чи художник, що працює з оголеною натурою, є грішником? Як має працювати художник, якщо він — вірянин? І як в принципі співіснує церковна мораль і мистецтво в сучасному світі?

"Насправді зйомки цього фільму для нас — це тотальне чудо: ми ніби потрапили в якийсь космічний потік, бо всі герої, що їх зустрічав Славік, вартували окремого фільму. Військовий капелан, він же “Падре”, модель для скульптури — незряча дівчина з паралімпійської збірної, що танцює на пілоні, головний редактор журналу "Плейбой", який відверто зневажає церкву як установу, харківський пастор-п'ятдесятник, львівський диякон-лютеранин, Альберт з гурту "Хамерман знищує віруси" — усі співрозмовники Славіка не просто з різних бульбашок, вони з різних планет. Але ці різні світи не лише прекрасно уживаються разом, а й сходяться у думці, що мистецтво має бути вільним. Будь-яке обмеження, навіть якщо це самообмеження, шкодить творчості, що, втім, не виключає індивідуальної моральної межі, за яку художник обирає не заступати. Ці висновки видаються очевидними, невже вони вартували цілого документального проєкту? Його точно вартували ті люди, яких ми зустріли на шляху, і ті історії, що вони нам оповіли", — каже Анна Єресько.

"Нині доля героїв цього фільму складається не менш цікаво, ніж до того. Славік став свідком початку війни в Ізраїлі, Падре все так само на війні, а Юля продовжує виступати на спортивних змаганнях. Якщо вам цікаво спостерігати за людьми, слухати їх, якщо вам цікава тема релігії (а тим більше якщо ви атеїст/ка) — вам точно не буде нудно", — додає Олена Зашко.

Над фільмом працювали:

авторки сценарію — Анна Єресько та Олена Зашко;

режисерка — Анна Єресько;

операторка-постановниця — Олена Зашко;

продюсерка — Ксенія Шубеляк;

виконавчий продюсер — Лук’ян Галкін.

У жовтні минулого року фестивальну версію фільму "Не бачити/Не грішити" презентували на фестивалі Kharkiv MeetDocs.

--
Суспільне Культура
— суспільний загальнонаціональний телеканал для культурного дозвілля. Кіно, театр і музика, цікаві програми про мистецтво, спецпроєкти та ефіри наживо з головних культурних та мистецьких подій країни.


Комментариев: 0      Версия для печати  версия для печати


Другие новости раздела:

Спецпроєкти Суспільного до вшанування 80-х роковин депортації кримських татар та інших народів КримуСпецпроєкти Суспільного до вшанування 80-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму // 18.05

Старт Золотої Євроліги–2024 з волейболу — дивіться на Суспільному // 18.05
"МастерШеф"-13 випуск 15: На аматорів чекатиме кулінарний аукціон // 17.05
Тематичні проєкти на Суспільному до Дня пам’яті жертв політичних репресій // 17.05
На кухню "Прокинься з Ектором" завітає Артем Кабулахін // 17.05




комментарии к новости     всего комментариев: 0
Table 'vsetv.articles_interactive' doesn't exist
Ваше мнение о новости :
Ваш ник: В ваш ник будут добавлены слова "гость сайта"
Текст Вашего сообщения должен содержать не менее 20 букв. Разрешено использовать не более 50% латинских букв.
Запрещено добавление рекламных сообщений, сообщений, которые не имеют информационной нагрузки и не касаются темы.
Все правила
Я соглашаюсь с правилами добавления сообщений.

 
Последние новости:

Спецпроєкти Суспільного до вшанування 80-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму // Украина

Старт Золотої Євроліги–2024 з волейболу — дивіться на Суспільному // Украина

"МастерШеф"-13 випуск 15: На аматорів чекатиме кулінарний аукціон // Украина

Тематичні проєкти на Суспільному до Дня пам’яті жертв політичних репресій // Украина

На кухню "Прокинься з Ектором" завітає Артем Кабулахін // Украина

все новости









главная страница | телепрограмма: вся, фильмы, сериалы, спорт, для детей, инфо | телеканалы, новости тв, киноэнциклопедия, энциклопедия сериалов
© 2001-2024 Телевизионный портал ВсёТВ

Сервис EPG для ТВ-провайдеров  |  Телекомпаниям  |  Реклама на сайте

Обратная связь  |  Вакансии
Администрация сайта не несет ответственности за изменения в программе телеканалов и за содержание рекламных баннеров и объявлений. Частичное или полное использование информации, размещенной на сайте www.vsetv.com, для коммерческих целей или для общественного пользования в каком бы то ни было виде без письменного разрешения администрации запрещено.