На сайте проводятся технические работы. Комментарии к фильмам/сериалам/передачам/новостям временно не работают. Приносим извинения за доставленные неудобства.
Телевизионный портал ВсёТВ
 
  Регистрация    Забыли пароль?
Я ищу передачу:
Телепрограмма
 Четверг, 2 мая
22232425262728 
пнвтсрчтптсбвс 
293012345 

на весь день
 Время:  13:26
   



Каналы: украинский базовый
   
   составить свой набор
 

новости телевидения


Документальний фільм "Мальовані історії про війну" — прем’єра на Суспільне Культура

28.12.2023

Документальний фільм Мальовані історії про війну — прем’єра на Суспільне Культура

У неділю, 30 грудня, о 22:10 на телеканалі Суспільне Культура — прем’єра документального фільму "Мальовані історії про війну". Це оповідь про українську індустрію коміксів. Автори знайомлять глядачів із поки що маловідомим та недостатньо оціненим в Україні видом мистецтва — мальованих історій. Звідки походить це мистецтво? Коли воно з’явилося в нашій країні? Які форми воно мало в совєтську добу та як змінилось у перші роки незалежності?

"Мальовані історії про війну" — проєкт власного виробництва телеканалу Суспільне Культура. Автор ідеї та сценарію, режисер і режисер монтажу — Сергій Дмитренко.

"Я довго виношував ідею, поки презентував її режисерові Владові Васильченку. Він підтримав її реалізацію, адже це перший фільм в Україні, що описує цю галузь мистецтва. У ньому йдеться про те, як розвивалася українська комікс-індустрія — звідки походять мальовані історії та як українські мальописи інтегровані у світовий контекст", — каже Сергій Дмитренко.

Герої стрічки — художники, сценаристи та видавці мальованих історій із різних регіонів України: Київ, Львів, Запоріжжя, Січеславщина. В контексті їхніх особистих історій фільм показує, як розвивалось це мистецтво за минулі 10 років — після Революції Гідності та початку російсько-української війни. Також митці розповідають, як змінились їхні життя й наративи їхніх творів після повномасштабного вторгнення 24 лютого; які перспективи індустрії коміксів в Україні та чи існує зацікавленість нашими мальованими творами в закордонних читачів.

"Важливо, що це авторська ідея Сергія, який ґрунтовно знається на цій індустрії — мальописів, або ж коміксів і графічних романів. В історіях держав, які перебували у стані війни, а також у тоталітарних державах популярна форма мальописів часто використовувалась для впливу на широкий загал. І хоча це мистецтво може видатись нішевим, та варто зауважити, скільки людей купують мальописи та ходять на їхні екранізації, аби побачити, що нібито ніша охоплює доволі суттєву аудиторію", — зауважує виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

Ксенія Шубеляк, продюсерка проєкту, поділилася власним спостереженням — в її оточенні мальописи дуже популярні:

"Коли я зустрічалася з друзями й розповідала, що знімаємо фільм про комікси, не було людини, яка б не сказала “Вау, я люблю комікси!”".

Сергій Дмитренко також розповів, що у фільмі йдеться про обмеження, яких зазнало мистецтво мальопису в час радянської окупації. Художники малювали комікси, але їх так ніколи не називали — навіть назва була заборонена, їх розцінювали як буржуазне мистецтво. Тож митці створювали свої твори, десятиліттями перебуваючи під тиском і висловлюючись езоповою мовою, обходячи в такий спосіб заборони й обмеження. Проте серед їхнього доробку є й визначні роботи. Наприклад, твори Анатолія Василенка — хоч вони надто вже дитячі, комікс-спільнота вважає його своїм старшим товаришем, побратимом у цій галузі.

Лук’ян Галкін наголосив на актуальності виходу фільму "Мальовані історії про війну", адже цей вид мистецтва фіксує наше сьогодення разом із його найболіснішими викликами: "Команда проробила величезну роботу, створивши фільм і давши панораму того, як ця індустрія розвивалася до повномасштабного вторгнення та як зреагувала на виклики після 24 лютого 2022 року. Проєкт зафіксував, як завдяки міжнародним контактам, що їх має українське ком’юніті коміксистів, історії про Україну та про нашу протидію російській агресії створили автори й авторки мальописів світового рівня".

Над проєктом працювали: автор сценарію та режисер Сергій Дмитренко, продюсерка Ксенія Шубеляк, виконавчий продюсер Лук’ян Галкін.

--
Суспільне Культура
— загальнонаціональний телеканал для культурного дозвілля. Кіно, театр і музика, цікаві програми про мистецтво, спецпроєкти та ефіри наживо з головних культурних і мистецьких подій країни та світу.


Комментариев: 0      Версия для печати  версия для печати


Другие новости раздела:

Канали 1+1 media без обмежень: до Великодня Київстар ТБ надає вільний доступ до платформиКанали 1+1 media без обмежень: до Великодня Київстар ТБ надає вільний доступ до платформи // 01.05

"Щоденники окупації": спецпроєкт Суспільне Новини про життя на окупованих територіях України // 01.05
Премʼєра "Пізнай світ з Бєдняковим" на К1 – подорожуємо по всьому світу! // 01.05
Дмитро Коляденко в проєкті "Моя історія": "Україна переможе, тоді й весілля буде" // 30.04
"МастерШеф"-13 випуск 12: Майстер-клас з приготування ідеальних пасок від суддів та поважні гості // 29.04




комментарии к новости     всего комментариев: 0
Table 'vsetv.articles_interactive' doesn't exist
Ваше мнение о новости :
Ваш ник: В ваш ник будут добавлены слова "гость сайта"
Текст Вашего сообщения должен содержать не менее 20 букв. Разрешено использовать не более 50% латинских букв.
Запрещено добавление рекламных сообщений, сообщений, которые не имеют информационной нагрузки и не касаются темы.
Все правила
Я соглашаюсь с правилами добавления сообщений.

 
Последние новости:

Канали 1+1 media без обмежень: до Великодня Київстар ТБ надає вільний доступ до платформи // Украина

"Щоденники окупації": спецпроєкт Суспільне Новини про життя на окупованих територіях України // Украина

Премʼєра "Пізнай світ з Бєдняковим" на К1 – подорожуємо по всьому світу! // Украина

Дмитро Коляденко в проєкті "Моя історія": "Україна переможе, тоді й весілля буде" // Украина

"МастерШеф"-13 випуск 12: Майстер-клас з приготування ідеальних пасок від суддів та поважні гості // Украина

все новости









главная страница | телепрограмма: вся, фильмы, сериалы, спорт, для детей, инфо | телеканалы, новости тв, киноэнциклопедия, энциклопедия сериалов
© 2001-2024 Телевизионный портал ВсёТВ

Сервис EPG для ТВ-провайдеров  |  Телекомпаниям  |  Реклама на сайте

Обратная связь  |  Вакансии
Администрация сайта не несет ответственности за изменения в программе телеканалов и за содержание рекламных баннеров и объявлений. Частичное или полное использование информации, размещенной на сайте www.vsetv.com, для коммерческих целей или для общественного пользования в каком бы то ни было виде без письменного разрешения администрации запрещено.