На сайте проводятся технические работы. Комментарии к фильмам/сериалам/передачам/новостям временно не работают. Приносим извинения за доставленные неудобства.
Телевизионный портал ВсёТВ
 
  Регистрация    Забыли пароль?
Я ищу передачу:
Телепрограмма
 Вторник, 21 мая
13141516171819 
пнвтсрчтптсбвс 
20212223242526 

на весь день
 Время:  00:08
   



Каналы: украинский базовый
   
   составить свой набор
 

новости телевидения


"Тіні забутих предків" та проєкти до 100-річчя Сергія Параджанова — на Суспільному

09.01.2024

Тіні забутих предків та проєкти до 100-річчя Сергія Параджанова — на Суспільному

9 січня виповнюється 100 років з дня народження Сергія Параджанова — знаменитого на весь світ режисера-авангардиста, значна частина життя якого пройшла в Україні. Сергій Параджанов започаткував хвилю українського поетичного кіно. Чотири роки провів у радянській в’язниці, звідки був звільнений лише завдяки потужній міжнародній кампанії (з проханнями про його звільнення до радянської влади зверталися, зокрема, Франсуа Трюффо, Жан-Люк Годар, Федеріко Фелліні, Лукіно Вісконті, Роберто Росселіні та Мікеланджело Антоніоні). Декілька його фільмів так і не побачили світ через цензуру. Але ті, що він зняв, увійшли до класики світового кінематографу.

9 січня, до дня народження Сергія Параджанова, Суспільне презентує його кіно та декілька присвячених режисеру проєктів.

Телеканал Суспільне Культура

Об 11:55 та о 21:00 — Художній фільм "Тіні забутих предків".

"Тіні забутих предків" — художній фільм режисера Сергія Параджанова, знятий у 1964 році на кіностудії імені Олександра Довженка. Екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського та одна з найбільш знакових стрічок в історії українського кіно. Сергій Параджанов зумів передати на екрані самобутню культуру Карпат, ні з чим незрівнянну фольклорну стихію гуцулів, їхні багатовікові звичаї та обряди. Цей новаторський для свого часу фільм заклав основи українського поетичного кіно, а після акції проти арештів українських інтелектуалів, яка відбулася під час київської прем’єри фільму, став ще й одним із головних символів українського дисидентського руху та боротьби з радянським режимом.

Зйомки відбувалися у селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області — саме там, де Михайло Коцюбинський написав свою повість. Фільм видався дебютним для Івана Миколайчука, який згодом стане відомим актором і режисером, ще одним символом українського кінематографу. А музику до фільму написав композитор Мирослав Скорик, всесвітньовідомий нині композитор. У масових та обрядових сценах режисер задіяв мешканців Криворівні, у їхньому ж виконанні звучать народні пісні й закадрові тексти.

"Тіні забутих предків" отримали 39 міжнародних нагород, з них 24 — гран-прі на міжнародних кінофестивалях. Картина займає першу позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

О 13:40 — проєкт "Культові українці. Незалежні люди", присвячений Сергію Параджанову. Ведучі проєкту Софія Челяк та Олександр Алфьоров розкажуть про українське кіно і мистецтво 60-х років, у які творив Параджанов, його громадську діяльність і внесок в побудову громадянської нації в Україні та, звичайно, творчість геніального режисера, художника та колажиста.

Про Сергія Параджанова говорили у програмі "Ранок культурної людини" на Радіо Культура. Що ми знаємо про нього та його творчість, окрім "Тіней забутих предків", розповів письменник, кінознавець, заступник Секретаря Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

О 14:45 у програмі "Наша класика" звучатиме "Гуцульський триптих" Мирослава Скорика, створений на основі музики до фільму "Тіні забутих предків". Ведуча — Світлана Галась.

Суспільне Культура — загальнонаціональний телеканал для культурного дозвілля. Кіно, театр і музика, цікаві програми про мистецтво, спецпроєкти та ефіри наживо з головних культурних та мистецьких подій країни.

Радіо Культура — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. Слухайте Радіо Культура на хвилях у FM-діапазоні, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio.


Комментариев: 0      Версия для печати  версия для печати


Другие новости раздела:

Канал Дім покаже новий документальний серіал про бійців сьомої роти 72-ї ОМБр імені Чорних ЗапорожцівКанал "Дім" покаже новий документальний серіал про бійців сьомої роти 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців // 20.05

Спецпроєкти Суспільного до вшанування 80-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму // 18.05
Старт Золотої Євроліги–2024 з волейболу — дивіться на Суспільному // 18.05
"МастерШеф"-13 випуск 15: На аматорів чекатиме кулінарний аукціон // 17.05
Тематичні проєкти на Суспільному до Дня пам’яті жертв політичних репресій // 17.05




комментарии к новости     всего комментариев: 0
Table 'vsetv.articles_interactive' doesn't exist
Ваше мнение о новости :
Ваш ник: В ваш ник будут добавлены слова "гость сайта"
Текст Вашего сообщения должен содержать не менее 20 букв. Разрешено использовать не более 50% латинских букв.
Запрещено добавление рекламных сообщений, сообщений, которые не имеют информационной нагрузки и не касаются темы.
Все правила
Я соглашаюсь с правилами добавления сообщений.

 
Последние новости:

Канал "Дім" покаже новий документальний серіал про бійців сьомої роти 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців // Украина

Спецпроєкти Суспільного до вшанування 80-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму // Украина

Старт Золотої Євроліги–2024 з волейболу — дивіться на Суспільному // Украина

"МастерШеф"-13 випуск 15: На аматорів чекатиме кулінарний аукціон // Украина

Тематичні проєкти на Суспільному до Дня пам’яті жертв політичних репресій // Украина

все новости









главная страница | телепрограмма: вся, фильмы, сериалы, спорт, для детей, инфо | телеканалы, новости тв, киноэнциклопедия, энциклопедия сериалов
© 2001-2024 Телевизионный портал ВсёТВ

Сервис EPG для ТВ-провайдеров  |  Телекомпаниям  |  Реклама на сайте

Обратная связь  |  Вакансии
Администрация сайта не несет ответственности за изменения в программе телеканалов и за содержание рекламных баннеров и объявлений. Частичное или полное использование информации, размещенной на сайте www.vsetv.com, для коммерческих целей или для общественного пользования в каком бы то ни было виде без письменного разрешения администрации запрещено.